Dafin ( Laurus nobilis ) partea1-
www.youtube.com/watch?v=qEJAEIu12zY&t=53s partea 2 iernare-
www.youtube.com/watch?v=0zjuvqQhRXoAm adus din Italia in 2016 2 pui mici de dafin gasiti intr-o padurice aflata in Nordul Italiei.
Aveau doar 5 cm lungime , fragili cu cate 2 frunze fiecare. M-am gandit sa ii plantez direct in pamant
sa vad daca se aclimatizeaza, in primul an am invelit peste iarna cu un musuroi de frunze pamant si
niste panze speciale pentru iernat. In anul 2 adica 2017 nu au mai fost inveliti si temperaturile au
ajuns la sfarsitul iernii la -25 de grade pentru o zi sau 2. Nu ma asteptam sa mai traiasca insa am avut
placuta surpriza ca doar partile de sus a plantei sa le gasesc inghetate in rest frunzele erau putin vatamate
insa plantulele au supravietuit, unul din cei 2 dafini a crescut mai viguros si are un pui de aceeasi inaltime cu el
Acum au circe 30 de cm si au o crestere noua in varf acolo unde degerasera.
O sa fac un update la filmulet in toamna 2018 sa va arat cum a decurs pe timpul verii cresterea.
Frunzele care erau un pic degerate dar o mare parte din ele erau verzi le-am folosit la mancare, au un gust deosebit
si foarte puternic, sper sa am cateva de ,,recoltat,, pentru traditionalele sarmale de Craciun :D .
Din frunzele de dafin puteti face ceai folosit in diferite diete de detoxifiere, ajuta foarte mult persoanele care
sufera de insomnii.
Este o planta deosebita iar daca este taiat cum trebuie puteti forma un copacel din care sa va serviti cu frunze
pentru condimentare sau ceaiuri, din cate am citit frunzele in cantitati mari daca sunt verzi pot devenii nocive asa ca atentie!
Le puteti insa usca pentru perioada din iarna, daca il cultivati BIO cum va indic sa o faceti ve-ti beneficia de gustul care nu se compara cu frunzele cumparate din magazin care stau luni sau ani in pungi de plastic prin magazine.
Totusi sunt multumit si daca rezista cu protectie, nu este chiar mare lucru de facut toamna, in 5 minute termini de pus o folie pe el.